Обучението по Религия-Православие в Бургас
Новина:
В събота - 15.10.2016г. открихме нова групичка за деца и ученици по православно образование. С благословение на НВ Сливенски митрополит Йоаникий. Кабинетът е към църковния комплекс на храм „Св. Атанасий” в комплекс „Изгрев”. Отец Павлин направи водосвет, след това започнаха часовете при колежка, междучасие и моите часове. Всеки е добре дошъл на православна занималня от 09.30ч. до 12.15ч. всяка събота! Заниманията са безплатни! Подготвяме богата програма за празника на православното християнско семейство и младеж!

Клипът е направен от Таня Христова - учител в направление "Православни християнски традиции и ценности"

В следобедните часове на 3 декември 2012 година в зала „Петя Дубарова“ на „Морско казино“ в Бургас се проведоха Единадесетите Св. Николаевски православни образователни четения. Мероприятието се проведе с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. Организатори по традиция бяха Православния духовно-просветен енорийски център „Свето Възнесение Христово“ при Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас, Община Малко Търново, Община Бургас и Център за подкрепа и личностно развитие в града ни.

Пред многобройна публика основните участници в четенията и тази година представиха анализа на своята събирателска работа по време на Православно-краеведската ученическа експедиция „Стоилово 2012 г.“, проведена в първите дни на месец септември. В своите научни съобщения младите православни краеведи се спряха на различни аспекти от православния и семейния бит на стоиловци, сведения за които бяха събрали в своята теренна събирателска дейност. Разработките си представиха: Анна Церович, Дияна Алексиева, Даниела Маркова, Марияна Свирецова и Виктория Стрезова от Търговска гимназия – Бургас; Тоня Кърджолова и Мартин Гужгулов от Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас; най-малката участничка в експедицията и четенията – дванадесетгодишната Косара Бармукова, Светла Йорданова, Сабрина Иванова, Йордан Петраков и Димитър Христодоров от СОУ „Васил Левски“ в Малко Търново; Ивелина Енчева и Димитър Карафезлиев от СОУ „Константин Преславски“ в Бургас и Велислава Славова от СОУ „Христо Ботев“ в Карнобат. Членовете на групата разказаха и своите впечатления от експедиционната дейност, като благодариха сърдечно на Община Малко Търново, Община Бургас и ЦПЛР – Бургас за съдействието и финансовата помощ. С аплодисменти бе посрещнат Поздравителния адрес, който кметът на Община Малко Търново – Илиян Янчев беше изпратил до участниците.

Освен младите православни краеведи, в работата на форума се включиха техните ръководители: краеведът д-р Вида Буковинова, ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев, историкът Милка Бихлюмова, преподавателите по български език и литература Емилия Решовска от Търговска гимназия – Бургас и Нейко Решовски от Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, г-жа Димитрина Забирова от Общинския музей в Малко Търново, енорийският свещеник на Малко Търново отец Серафим Бармуков и преподавателката по история от Търговска гимназия Петя Паскалева. В четенията участваха и г-жа Пепа Ангелова – директор на ЦПЛР – Бургас, както и нейните колеги Емил Петров, Атанасия Петрова и Таня Христова.

 

Скъпи деца, и тази година ще се учим на словото Господне, което ще ви направи по- добри, послушни, възпитани и трудолюбиви. Обичайте се, деца! Обичайте всички хора и Господа обичайте! Имайте жива вяра! Нека Бог благослови делата, които заедно ще вършим!

Приканвам всички родители да запишат децата си в Клуб „Православни християнски ценности, традиции и празници”, за да видят положителната промяна у техните деца и новите знания, които ще получат. В часовете ще работим  с пластелин, бои, флумастри, пастели, ще изучаваме стихове за Господа, Пресвета Богородица и светиите и православни песнопения.

С обич: г-жа Атанасия Йорданова- учител по религия

 0883477733

НОВНИ ОТ 2016г.:
На 28 април 2016 г., във връзка с великденските празници, в ОУ"Хр. Ботев" се проведе тържество с ръководител Златка Каловска

Презентация на Трети том на книгата "Вяра, надежда и любов за децата на България", създадена от творби на деца от цяла България, участвали в литературни конкурси за православна поезия и проза "Рождество на Спасителя" - 2015г. и "Христос возкресе, радост донесе" - 2016г.