вторник, 29 Ноември, 2016всички новини

Изложба на рисунки изобразяващи съда на ученици от ОУ „Васил Априлов“ ще бъде открита в Съдебната палата.
 Окръжен и Районен съд – Бургас  ще открият изложба на млади таланти под надслов „Съдът в детските очи и мечти!“. Дванайсетте художници, ученици от 6 и 7 класове на ОУ „Васил Априлов“ са изобразили в рисунки своето виждане за съда и неговата работа. Пъстрата експозиция е резултат от посещение на децата в съда на 01 юни, Денят на детето, когато Окръжен и Районен съд – Бургас организираха детски празник, посрещнаха учениците и в рамките на два часа оставиха младите творци да онагледят с багри своите виждания за съда и неговата работа. В изложбата ще бъдат подредени и снимки, които документират процеса на създаване на красивите пана. Част от фотографиите са дело на друг творец, Дарина Георгиева, която също гостува на Празника на детето в Съдебната палата и документира с фотоапарат събитието. Дарина е възпитаник на Школата по фотография при ОДК, с ръководител Борислав Пенков.
Наблюдателят на изложбата ще се потопи в един цветен съдебен свят. Ще стане свидетел на протичането на съдебен процес, в който се открояват основните действащи лица – съдиите, прокурорите, адвокатите и съдебните заседатели. Не е пропуснато и съдебното чукче, като символ на Съда, въпреки, че не е част от българската съдебна система. Темида, везните, Конституцията, младите приложници от ОУ „Васил Априлов“ ще представят пред широка публика своя поглед към Съда.
Веднага след откриването на изложбата ще последва и лекция на тема „Превенция срещу употреба на наркотични вещества. Престъпления, извършвани от наркозависими лица“, която районният съдия Анатоли Бобоков ще изнесе пред 60 ученика от ОУ „Васил Априлов“. Идеята е децата да се запознаят с този проблем, също и от неговата правна гледна точка, на прага на 01 декември – Световният ден за борба със СПИН. Лекцията ще бъде част от отворената Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор“, която прилагат Окръжен и Районен съд – Бургас.
Откриването на изложбата ще бъде на 30 ноември, пред Зала 2  в 16.00 часа.
Пресцентър.